Kako odabrati nekretninu u kovitlacu interneta?!

Kako odabrati nekretninu, koji je najefikasniji pristup i na šta obratiti pažnju?

Filteri Vam pomažu da se ne izgubite u moru informacija.

Internet je prosto preplavljen oglasima i vrlo lako je upasti u kovitlac gomile fotografija, opisa, lokacija, kontakata… Da bi se čovjek nekako u svemu tome snašao potrebno je da napravi filtere.

Prvi korak kojeg preporučujemo je informisati se o trenutnom stanju na tržištu.

Polazni parametri su, naravno, Vaše želje. Iz iskustva bi rekli da postoje tri osnovne grupe (i kombinacije između njih) u koje se može svrstati većina želja naših klijenata.

To su: tip i lokacija, topografija i investiciono:

1. Želim stan u Budvi (tip i lokacija)
2. Želim poziciju sa lijepim pogledom, najviše nekih 2km od mora i treba da ima zelenila i privatnosti (topografija)
3. Želim da uložim sredstva i da imam 5% neto prihoda godišnje od izdavanja (investiciono)

Kako najlakše ispitati je šta se nudi na tržištu?

Preporučujemo postavljati agentima uopštena pitanja i ne fokusirati se odmah na konkretne ponude.

Primjeri dobre prakse su:
1. Šta mogu očekivati do 80.000 Eura u Kotoru?
2. Koliko se kreću po m2 jednosobni stanovi u Bečićima (od – do)?
3. Kupio bih za izdavanje – kakve kirije mogu očekivati na toj lokaciji?
4. …

Sa podacima ovako prikupljenim i sortiranim na najbrži način ćete dobiti odgovor na prvo veliko pitanje: „Da li se moje želje poklapaju sa stanjem na tržištu?

Ako je odgovor „Da“ vrijeme je za sledeći korak.

SAVJET: Postoji na internetu dosta portala gdje vlasnici sami oglašavaju svoje nekretnine, ali vrlo često iza prvatnih oglasa budu neki posrednici kategorije „slobodan strijelac“. Portali jednostavno nemaju provjeru da li je informacija tačna ili ne. Ovdje savjetujemo osloniti se na sopstveni instikt. Ako Vam se učini da osoba ne vlada podacima onako kako bi to vlasnik znao ili je jednostavno napadna prekinite saradnju već u ovom koraku.

Šira lista opcija

U inicijalnoj komunikciji sa agentima (prethodni korak) već ste dobili utisak sa kim od njih Vam komunikacija prosto „teče“. Agentima koji su Vam se dopali zadajte upit prema svojim željama i tražite da Vam pošalju opcije koje su najpribližnije Vašim parametrima. Nazovimo to „širom listom“ opcija.

SAVJET: Nekretninu koja se 100% poklapa sa Vašim željama teško ćete naći na realnom tržištu. Savjetujemo da sve opcije koje se poklapaju preko 70% sa onim što ste zacrtali uzimete u obzir i da ih obiđete i razmotrite.

 

Tražite dodatne informacije – postavljate pitanja kao petogodišnjak.

Sada je već vrijeme za konkretno – pogledajte fotografije, pročitajte opise. Za ponude koje se učine interesantnim bi bilo dobro da napravite tabelu sa glavnim parametrima u njoj. Npr ocjenjujte ih od 1 do 5. Zašto je ovo važno? U pretrazi ste prosto preplavljeni informacijama i vrlo lako je iscrpiti se i zagubiti u tom moru podataka i utisaka. Tražite dodatne informacije gdje god Vam nedostaju – postavljajte pitanja kao petogodišnjak. Što više podataka dobijete u ovoj fazi to će Vam posjeta konkretnim nekretninama biti i lakša i efikasnija.

 

Posjeta nekretninama

Kada ste odabrali na šta bi valjalo potrošiti svoje vrijeme i energiju vrijeme je za posjetu nekretninama. Tabela će Vam pomoći da provjeravate važne parametre na licu mjesta (i da li Vas je agent tačno obavještavao o njima) a Vi se prepustite najvažnijem – svom subjektivnom osjećaju po pitanju konkretne nekretnine. Oduprite se spoljnim smetnjama,  provjerite svoju tabelu i steknite svoj subjektivni osjećaj.

 

Pustite da prenoći

Narodna mudrost ovdje sve sama govori. Jutro je uvjek pametnije od večeri i primjenite to. Ako možete, prije konačne odluke, posjetite svoj uži izbor još jednom. Po mogućnosti u drugo doba dana. Ne dozvolite da Vas požuruju telefonskim pozivima i porukama (ovo je često znak da valja biti dodatno opezan).

 

Davanje ponude i pregovori oko cijene

Za nekoliko prvoplasiranih opcija (po mogućnosti 2 do 4) dajte svoju ponudu prodavcima. Ovdje Vam može mnogo pomoći uvid u trenutno stanje na tržištu. Na našem sajtu izvještaje sa aktuelnim cijenama dajemo kvartalno ali možete provjeriti i ovdje u bilo kojem trenutku.

SAVJET: Nemojte se, još uvjek, emotivno vezivati za konkretnu nekretninu jer nas čeka provjera „papira“ a to može biti hladan tuš.

 

A šta je sa “papirima”?

Uz pretpostavku da ste se dogovorili oko cijene sa prodavcem i definisali ko plaća proviziju agentu čeka nas provjera dokumentacije koja prati nekretninu. Kako je katastar sada postao dostupan na internetu to je inicijalnu provjeru lako i sam odraditi. O tome smo detaljno pisali u ovom tekstu pa se sada nećemo zadržavati.
VAŽNO: Ne možemo Vam dovoljno naglasiti koliko je bitno angažovati dobrog advokata da Vas isprati tokom kupoprodaje! Šta god da košta isplati se. Neke preporuke možemo Vam i mi poslati mail-om, a link sa listom svih licenciranih advokata u Crnoj Gori možete pogledati ovdje.

 

To je to – idemo na Ugovor!

Pripremu za kupoprodajni ugovor, njegove bitne aspekte i kako to ide opisali smo u sledećem tekstu.

Čestitamo!